Тъмна интериорна врата- всекидневна

Няколко важни аспекта при избора на интериорни врати

Интериорните врати са част от интериора, която не може да бъде пренебрегната. Те биха могли да са акцента и да въведат хармония в дома. Днес има много видове интериорни врати, различаващи се по стил, материал и дизайн.

Какво да търсите при избор на интериорна врата

Дизайн и стил

Стъклена интериорна врата- декор

На челно място в дизайна на едно помещение са вътрешните врати. Стилът се състои от няколко основни характеристики:

 • текстура на покритието – гладка, грапава, матова, гланцирана, „като дърво“ и други;
 • цвят на покритието – по-светли или тъмни нюанси;
 • модел – дали имат фрезовка, наличие на декорации, орнаменти, плътни модели, различни видове стъкло;
 • скрити врати – врати, които са с цвета и текстурата на стените и пода и трудно се забелязват на пръв поглед.

Разходи

Те са сред важните критерии при избор на врата. Много шоуруми дават намаления при закупуването на повече врати, което Ви позволява да си купите качествени интериорни врати на изгодна цена. Интересувайте се за текущите промоции, за да спестите малко пари и за дребния декор, който също е важен в интериора на едно жилище.

Изолиране от шум, пропускане на светлина и миризма

За повечето хора е важно, вратата да е с високо ниво на шумоизолация, най-вече в спалнята и детските стаи. Високата пропускливост на светлина е подходяща за кухни и дневни, а ниската е от съществено значение в спалните. Вратите, изолиращи добре от миризми, са подходящи за кухня, баня, тоалетна и като цяло за помещенията с висока влажност.

Високо качество и здравина

Всички се надяваме вратата да ни служи дълго време и то без проблеми. Бравите да функционират добре и вратата да е с първоначалния си вид.

Видове според начина на отваряне

  • Класическите врати може да се отварят навътре към помещението и навън към коридора. Положителни качества са – ниската цена и лесното монтиране. Минуси – твърде стандартни са;
  • Плъзгащите се движат по стената на ролков механизъм. Тук предимството, че се спестява място. Основният недостатък е, че не изолират добре помещението от шума и миризмата;
  • Хармоника – крилото на тези врати се сгъва, най-често на две части. Те се изпозлват най-често в САЩ и някои части на Европа. Основният плюс е, че се спестява място, което е полезно за тесните помещения. Недостатък обаче е по-високата цена от класическата врата и липсата на разнообразие от модели.

Kой метод на отваряне трябва да изберете?

Избирате този, който е най-удобен за Вас, най-дълго може да функционира безпроблемно и няма да се налагат постоянни корекции. Също така не е маловажно и дали ще е подходящ определеният вид отваряне на дизайна в помещението. Ако искате да спестите място, то плъзгащите се врати или тези тип хармоника са подходящи.

Ако пък не сте ограничени откъм пространство и искате да спестите пари, то спрете се на класическите врати. Те са удобни и лесни за функциониране и поддръжка, изолират добре от шума и миризмите.

Материал за интериорните врати

Интериорните врати могат да бъдат изработени от един или комбинация от няколко материала.

Масивно дърво

Недостатъци:

   • такива врати са тежки и с времето пантите увисват;
   • не са устойчиви на влага, затова не се монтират във влажни помещения;
   • и естествено – висока цена.

Предимства:

   • всяка врата е с уникален дизайн;
   • внасят уют и красота във всеки дом.

Еко фурнир

Имитира покрития от естествен фурнир и дървесни стърготини. Дори на допир филмът поставен отгоре наподобява дърво, има релеф и имитация на дървесни влакна.

Фолиото залепено към HDF панела

Плоскост от дървесни частици за интериорна вратаВратите са достатъчно леки, но в същото време надеждни и устойчиви на влага.

PVC филм или полипропилен

Тези врати се отличават с многообразие от дизайни и ниска цена. Ако искате врата с модерен дизайн – хай-тек, минимализъм, то разгледайте тази опция.

Не се страхувайте да експериментирате! Днес е популярна в интериора комбинация от различни стилове и елементи в едно затворено пространство.

Comments for this post are closed.